30 yıla yakın bir mesleki deneyimin birikimiyle daha güçlü yarınlar kurmayı, sigortalılarımızın değerlerini en iyi şekilde korumayı, çalışanlarımıza huzurlu ve güvenli bir iş ortamı sunmayı, ortaklarımızın ve çalışanlarımızın hayata kattığı pozitif enerjiyi kurumsal kimliğimizle kaynaştırarak sigortalılarımıza en yüksek kalitede hizmet sunmayı, bizimle iletişim halindeki sigortalılarımız ve iş ortaklarımız tarafından güven ve saygı duyulan olmayı, mesleki yeterliliğimizi sürekli geliştirerek, mesleki etik kurallarımızı tavizsiz uygulayarak ülkemizdeki sigortalılık bilincinin artmasına katkıda bulunmayı varoluş nedeni olarak görmekteyiz.

İletişim

+90 216 541 97 57

Fetih Mah. Tahralı Sk. Kavakyel İşmerkezi E Blk. 2.Kat D:7

Pozitif Grup Sigorta

Sıkça Sorulan Sorular

We help you see the world differently, discover opportunities you may never have imagined and achieve results that bridge what is with what can be.

Trafik Sigortası

Trafik sigortası karşı tarafa verdiğimiz zararın hepsini karşılar mı?

Hayır. Her yıl başında belirlenen limitler dahilinde karşılar. Eğer verdiğiniz zarar bu limitleri aşıyorsa ve kasko poliçeniz varsa aşan kısım  kasko poliçenizde bulunan “ihtiyari mali mesuliyet” teminatının limiti kadar karşılanır. Kasko poliçeniz yoksa aşan kısmı cebinizden ödemek zorundasınız. 

Trafik sigortası ne zaman yapılmalı?

Yeni araç aldığınızda trafik sigortası hemen yapılmalı, sigortasız trafiğe çıkmamalısınız. Ancak 2.el araç aldıysanız ve aldığınız aracın trafik sigortasının süresi 15 gün ve daha uzun süre devam ediyorsa 15 gün boyunca satın aldığınız aracın trafik sigortası sizi korur. 

Trafik sigortasında hasarsızlık indirimi var mı?

Evet, hasarsız geçirdiğiniz her yıl için bir kademe hasarsızlık indirimi alırsınız ve fakat hasar aldığınız her yıl için de bir kademe “ek prim” cezası alırsınız.

Trafik sigortası kusurlu olmamız halinde kaza nedeniyle karşı tarafın aracında meydana gelen “değer kaybını” karşılar mı?

Evet, mevzuatta yer alan koşullar çerçevesinde eksper tarafından hesaplanan değer kaybını trafik sigortası teminat kapsamında öder.

Değer kaybına nasıl başvurulur?

Karşı tarafın trafik sigortasının web sitesinden online ya da evraklarınızı posta yoluyla göndererek değer kaybı talebinde bulunabilirsiniz. Ayrıca www.sbm.org.tr  (tramer) adresinden de başvuruda bulunabilirsiniz. 

Trafik sigortası kusurlu olmamız halinde her durumda karşı tarafa verdiğimiz zararı öder mi?

Mevzuatta yer aldığı şekliyle “alkollü veya uyuşturucu etkisinde” veya “ehliyetsiz” araç kullanımı halinde trafik sigortası teminat dışı kalır. 

Trafik Sigortası “manevi tazminat” teminatı veriyor mu?

Hayır. Mevzuat gereği verilmez.  Bu teminat için kasko poliçenize İMM teminatı koydurmanız gerekir. 

Kasko Sigortası

Trafik sigortası ile kasko sigortasının farkı nedir?

Trafik sigortası sizin kusurlu olarak karşı tarafa verdiğiniz zararları karşılar kasko sigortası ise sizin kusurunuza bakmadan sizin aracınıza gelen zararları karşılar. 

Kasko poliçesi pert ya da çalınma halinde araç bedelini nasıl tespit eder?

Araç bedeli bir süredir kasko poliçelerinde yer almıyor. Bunun sebebi poliçenin yapıldığı tarihte poliçe üzerine yazılan bedelle hasarın olduğu tarihteki aracın piyasa değeri arasındaki fark çoğu kez sigorta şirketiyle sigortalı arasında bir ihtilafa yolaçıyordu. Bu nedenle pert/çalınma halinde “piyasa rayiç değeri” üzerinden ödeme yapılıyor. Piyasa rayiç değeri sigortalı ve sigorta şirketinin sigortalı aracın özelliklerine en yakın 2.el piyasasından alınan 3 teklif üzerinden karşılıklı pazarlık yoluyla tespit ediliyor. 

Kasko sigortası her koşulda tazminat öder mi?

Hayır. Mevzuatta tanımlı “alkol ve uyuşturucu kullanılmış haldeyken”, “ehliyetsiz” araç kullanımı halinde kasko sigortası teminat dışı kalır. Ayrıca kaza yerinden (hayati risk, güvenlik sorunu olması dışında) ayrılma durumunda sigorta şirketi bunu “iyi niyet prensiplerinin ihlali” olarak değerlendirir ve kapsam dışı tutabilir. 

Kaskoda İMM teminatı nedir?

İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı trafik sigortasının üzerini tamamlayan bir teminattır. Örneğin kusurlu olarak lüks bir araca çarptınız ve 500 binTL zarar verdiniz ya da aracın pert olmasına neden oldunuz. Öncelikle bu hasarın ödenmesi için trafik sigortası devreye girer. Trafik sigortası teminatı kadar kısmını (örneğin bu teminat 2023 yılında 120 bin TL) öder. Sonra kalan 380 bin TL için kasko sigortasındaki İMM teminatı devreye girer. Eğer yeterli tutarda teminat aldıysanız kalan kısmı kasko sigortanız öder ve hiç mağdur olmadan bu kusurunuz tazmin edilmiş olur. 

İMM kalan kısmın hepsini öder mi?

Hayır. Kasko poliçesine ne kadar teminat konmuşsa o kadarını öder. Bu nedenle sigortacınızdan bu konuda mutlaka bilgi alın. Dilerseniz 30 bin TL ek teminat alırsınız dilerseniz 3 milyon TL…. Bazı sigorta şirketleri LİMİTSİZ teminat da veriyor.

İMM manevi tazminat öder mi?

Şirketlerin çoğunda bu teminat var ancak teminat limiti genelde düşük olur. Bu nedenle mutlaka bu konuda sigortacınızdan bilgi alın. 

Manevi tazminat ne demek?

Manevi tazminat sizin kusurlu olarak karşı tarafa verdiğiniz zararlar için karşı tarafın size açacağı manevi tazminat davası sonucuna göre mahkemenin takdir edeceği tazminat tutarıdır. Örneğin kırmızı ışığı görmediniz ve önünüzde duran arabaya çarptınız araca ciddi zarar verdiğiniz gibi içindeki kişilerden birinin vefatına veya yaralanmasına neden oldunuz. Bu hasarda aracın maddi hasarı ve tedavi giderleri trafik sigortasından ödenir. Ancak zarar gören kişi yaralanması-sakat kalması veya yakınının vefat etmesi nedeniyle uğradığı manevi yıkım nedeniyle dava açabilir. Mahkeme gerekli inceleme sonucunda sizi tazminat ödemeye mahkum edebilir. Bu durumda manevi tazminat teminatı trafik sigortasında olmadığı için kaskoya koyduğunuz İMM teminatı içindeki bu teminat devreye girer ve teminat limiti kadar ödeme yapar. 

Özel Sağlık Sigortası

Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) bütün sigorta şirketlerinde standart koşullarda mı verilir?

Hayır. Sigorta şirketlerinin neredeyse tamamı kendilerine özel planlar belirleyerek müşterilerine sunarlar.

ÖSS planları neye göre belirlenir?

Planları belirleyen birkaç önemli faktör vardır:

  1. Sadece yatarak veya ayakta tedavi imkanını içeren planı tercih edebilirsiniz. Eğer Sadece “yatarak plan” seçerseniz sadece dahili/cerrahi branşlarda yapılacak yatarak tedavi süreçlerini kapsar. Örneği doktor muayenesi veya kan tahlili, MR vb. tahlil süreçleri kapsım dışı kalır. Ayakta teminatı tercih ederseniz hem ayakta hem yatarak tedavi teminatı almış olursunuz. 
  2. Anlaşmalı hastane ağı (Örneğin dilerseniz A sınıfı hastaneler dahil veya hariç diyebilirsiniz. Priminiz buna göre değişecektir)
  3. Teminat tutarını kendiniz belirleyebilirsiniz. (Örneğin sigorta şirketi tedavi masrafının tamamını ödesin diyebilirsiniz veya %80’nini sigorta şirketi %20’sini ben ödeyeyim diyebilirsiniz. Buna göre ödeyeceğiniz prim değişecektir.)
ÖSS bütün hastalıklarımızı karşılar mı?

Hayır Özel Sağlık Sigortaları sadece poliçe başlangıç tarihinden sonra başlayan hastalıklarınıza teminat verir. Yani, poliçe başlangıcından önce başlamış ister hastane kayıtlarında olsun ister olmasın (muayene eden hekimin kanaati bu yöndeyse) bütün şikayetleriniz kapsam dışı kalacaktır. 

Poliçe başladıktan hemen sonra ağır bir hastalığa yakalanırsam sigorta şirketi ödeme yapar mı?

ÖSS’de poliçe başlangıcından önce başlayan hastalıklara karşı tedbiren (genel olarak) 1 yıl bekleme süresi vardır. Bununla birlikte farklı sigorta şirketlerini farklı hastalıklar için istisnai uygulamaları bulunmaktadır. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Poliçe başladıktan sonra kanser vb. ciddi bir rahatsızlığa yakalanırsam sigorta şirketi teminat verir mi?

Verebilir. Şirketlerin bazıları 3 yıl bazıları 4 yıl sonunda ÖMÜR BOYU YENİLEME GARANTİSİ vermektedir. Bu süreden önce uzun süreli tedavi gerektiren bir hastalığa yakalanırsanız sigorta şirketinin bir sonraki yıl poliçenizi yenilememe veya ek primle yenileme hakkı bulunmaktadır. Fakat Ömür Boyu Yenileme Hakkı kazanmış bir sigortalı her ne hastalığa yakalanırsa yakalansın sigorta şirketi sigortalıyı sistemin dışına çıkaramaz. Bu nedenle henüz sağlıklıyken, daha genç yaşlarda sağlık sigortası yaptırmak her zaman daha avantajlıdır. 

ÖSS’den checkup yaptırabilir miyim?

Ek teminat olarak almışsanız yaptırabilirsiniz, checkup rutin bir tedavi uygulaması olmadığı için poliçe kapsamı dışındadır. Bu hizmeti ancak ek prim ödeyerek satın alabilirsiniz. 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) bütün hastalıklarımızı karşılar mı?

Hayır. TSS’de tıpkı ÖSS gibi önceden gelen hastalıkları kapsam dışı bırakır. 

TSS de ÖSS gibi 1 yıl bekleme süresi var mıdır?

Şirketine göre yatarak tedavilerde değişen şekilde daha kısa süreli bekleme süreleri vardır. Ayakta tedavide bekleme süresi yoktur.

TSS’de ÖSS’de olduğu gibi değişik planlar var mıdır?

Evet, vardır. 

  1. ÖSS’de olduğu gibi sadece yatarak veya ayaktalı teminat tercih edebilirsiniz. 
  2. Ayakta tedavi limitlerini tercih edebilirsiniz. Şirketler ayakta tedavi için yılda 10 kez hastaneye başvurma hakkı vermektedir. Ancak siz daha düşük prim ödemek için daha az sayıda limiti olan bir plan tercih edebilirsiniz. 
  3. Yatarak tedavide limit var mı? Hayır yok. Yatarak tedavi limiti sınırsızdır. 
  4. Bunun dışında sigorta şirketleri kendi stratejileri doğrultusunda anlaşmalı hastane ağını sınırlayarak veya bazı ek hizmetler (fizik tedavi, diş tedavisi vb.) sunarak özel planlar oluşturmaktadır. 



TSS’de ÖSS’de olduğu gibi Ömür Boyu Yenileme Garantisi var mı?

Evet vardır. Şirketlerin bu hususta değişik kriterleri bulunmaktadır. Teklif isterken bu hususu da özellikle sormakta fayda var. 

TSS’den check up yaptırabilir miyim?

Hekiminizin gerekli görmesi halinde yaptırabilirsiniz.

Konut Paket Sigortası

Konut sigortasında bina bedeli nasıl belirlenir?

Eğer sigortalatacağınız bina kendi mülkünüz ise poliçenize bina teminatı almanız gerekir. Bina bedeli ilgili bakanlığın her yıl açıkladığı bina inşaat metrekare maliyet tarifesine göre belirlenir. 

Konut sigortasında eşya bedeli nasıl belirlenir?

Eşya bedeli sigortalının beyanına göre belirlenir. Evinizde özel nitelikli (antika, değerli tablo, mücevher vb.) kıymetli eşya varsa ayrıca bilgi vermeniz gerekir. Hasar halinde ev eşyası için fatura aranmaz, piyasa rayiç bedeli esas alınır. Dolayısıyla sigorta yapılırken poliçeye yazılan sigorta bedeli “yeni değer” bedeli olarak düşünülmelidir. 

Eğer hasar sonucu eşya tamamen zarar görürse sigorta şirketi nasıl ödeme yapar?

Konut poliçesinde eşya tamamen zarar gördüyse giysi ve mefruşatın yeni değer bedeli ödenir. Bunun dışındaki eşyalarda eskime payı düşülür. 

Düşük prim ödemek için bina veya eşya bedelini gerçek değerinden düşük göstersek ne olur?

Sigortalanan şeyin gerçek değeriyle sigorta poliçesinde belirtilen değeri birbiriyle uyumlu olmalıdır. Eğer poliçede yazan değer gerçek değerin altındaysa hasar halinde eksik bildirilen değer oranında“eksik sigorta” uygulanır. Aksine poliçede yazan tutar gerçek değerinin üstündeyse (aşkın sigorta) hasar halinde gerçek değeri ödeneceğinden gereksiz yere fazla prim ödenmiş olur. 

DASK ile Konut sigortası arasındaki fark nedir?

DASK evinize sadece depreme karşı teminat sağlar. Konut sigortası ise deprem dışında yangın, hırsızlık gibi teminatlara sahiptir. 

DASK yaptırdım, ayrıca konut poliçesine deprem teminatı koydurmama gerek var mı?

Evet var. Çünkü mevzuat gereği DASK o yıl yayınlanan tarifede yer alan limitler dahilinde teminat verir ve bu teminat her zaman binanın gerçek anlamda yeniden inşa maliyetinin altındadır. Bu nedenle DASK’ın verdiği teminatın üzerini tamamlamak için konut poliçenizde yer alan bina teminatına ek deprem teminatı almanız gerekir. 

DASK

DASK zorunlu mudur?

Evet zorunlu bir sigortadır ancak yapılmaması halinde herhangi bir yaptırımı yoktur. Sadece resmi dairelerde işlerinizde ilgili kurumlar talep etmektedir. 

DASK sadece konutlara mı teminat veriyor?

Genel olarak evet. Ancak konut amaçlı yapılmış binalarda faaliyet gösteren işyerleri de DASK kapsamındadır. İşyeri amaçlı yapılmış apartmanlar, İşhanları, AVB türü yerler DASK kapsamı dışındadır. 

DASK poliçesindeki bina bedeli neye göre belirleniyor?

Bina bedeli DASK’ın yayınladığı metrekare maliyetinin evinizin brüt metrekaresinin çarpımıyla bulunmaktadır.  Bu bedel sizin dairenizin rayiç değeriyle ilgisi yoktur. DASK’ın vermeyi taahhüt ettiği değerdir. . 

DASK’ın belirlediği tarifeye göre evimin değeri çok düşük kalıyor, ne yapmalıyım?

Kendinize konut poliçesi yaptırıp oradan binanız ve eşyanız için ek deprem teminatı almalısınız. Konut poliçesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı “inşaat metrekare maliyeti tarifesine” göre bina teminatı vermektedir. 

Her iki poliçeyi de yaptırdığımda evimin değerini karşılar mı?

Sigorta evinizin değerini karşılamak için değil hasar halinde evinizin yeniden eski haline gelmesi için teminat verir. Sizin evinizin değerini belirlemede arsa payı, semt farkı ve emlak spekülasyonu son derece etkilidir. Örneğin 100 metrekare evin Nişantaşı’ndaki değeri ile Güngören’deki bina değeri sigorta açısından aynıdır. Çünkü her ikisinin de yeniden inşası için aynı bedel ödenecektir. Oysa Nişantaşı’ndaki binanın piyasa satış değeri Güngören’deki binanın değerinin en az 5 katı olabilir…. 

Hayat Sigortası

Hayat Sigortası her türlü vefat olayında tazminat öder mi?

Poliçeden menfaat sağlayan kişiler tarafından gerçekleştirilen öldürme olayları dışında cinayet de dahil, kazaen, ecelen ya da hastalıktan ölme hallerinde teminat sağlar. 

Ancak savaş hali, sigortalının uyuşturucu kullanımı esnasında ya da suç işleme  hallerinde vefatı sırasında teminat verilmez. 

İntihar halinde poliçe tazminat öder mi?

Genel şartlar gereği ödemez. Ancak bazı şirketler bazı koşullarla intihar halinde de teminat sağlamaktadır. 

Prim iadeli veya Birikimli Hayat Sigortasında kesinti olmakta mıdır?

Her iki üründe de erken ayrılma halinde kesinti olabiliyor. Birikimli Hayat sigortasında ayrıca elde ettiğiniz karın bir kısmı (ortalama %10-20 arası değişebilir) sigorta şirketi tarafından hizmet bedeli olarak alınabilir.  Bu hususlarda sigorta şirketlerinin uygulamaları farklılık arzedebilir. Bu nedenle acentenizden detaylı bilgi almakta fayda var. 



Bireysel Emeklilik Sigortası

BES için aylık ne kadar ödemem gerekir?

Sigorta şirketine göre değişmektedir. Ancak her bütçenin rahatlıkla karşılayabileceği tutarlarla poliçe yapılabilmektedir. 

BES yerine banka hesabımda küçük tutarları biriktirerek de tasarruf yapabilirim hem de istediğim zaman kullanabilirim, neden BES’e yatırım yapayım?

BES piyasa koşullarında hiçbir enstrümanın vermediği bir kazanç imkanına sahip. Sizin yatırdığınız her 100 TL için de devlet katkı payı alıyorsunuz. Yani sadece yatırdığınız priminizin fon getirisi değil %35 devlet katkısı da sizin kazanç hanenize yazılıyor. 

BES yaptırdığımda ne zaman emekli olurum?

BES’ten emekli olmak için minimum 10 yıl sistemde kalmanız ve beraberinde 56 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. Örneğin 48 yılında BES’e girdiniz 8 yıl sonra 56 yaşını doldurdunuz ama 10 yılı doldurmadığınız için 2 yıl daha kalmanız gerekir ya da 25 yaşında sisteme girdiniz 10 yıl sonra 35 yaşında olduğunuz için 21 yıl daha sistemde kalmanız gerekir. 

Bu koşullar hem tasarruf yapma alışkanlığını kazandırmak hem de sigortalının emekli olduğunda işe yarar bir emekli ödemesiyle sistemden çıkmasını sağlamak için sigortalının yararınadır. 

Emekli olduğumda biriktirdiğim paradan kesinti olur mu?

Evet %5 stopaj kesintisi yapılır ama ana paradan değil sadece getiri tutarı üzerinden….

10 yıl ve 56 yaş koşullarını sağlamadan erken ayrılırsam ne olur?

Eğer 10 yıl kalır ama 56 yaş koşulunu tamamlamamış olursanız o güne kadarki birikiminizden sadece getiri tutarı üzerinden %10 stopaj kesilir. 

10 yıldan az sistemde kalarak ayrılanlar için aynı şekilde %15 oranında stopaj kesilir. 

Primlerimi yatırdığım şirket batarsa ne olur?

Yatırım şirketleri ülkemiz kanunları ve bağlı oldukları uluslararası piyasalar tarafından son derece sıkı denetlenen ve hiçbir şekilde kötü niyete izin vermeyen uygulamalara tabidir.  Son derece şeffaf yönetilir ve bütün bilgiler kamuya açıktır. Olası riskler için devlet hazinesinde mutlaka yeterli karşılıklar ayrılarak süreç işler. 

Emekli olduğumda paramı tek seferde almak zorunda mıyım?

Hayır. Dilerseniz tek seferde yatırdığınız bütün ana parayı, devlet katkı payını ve kar payınızı alabileceğiniz gibi sigorta şirketiyle anlaşarak belirleyeceğiniz taksitler halinde de ödeme alabilirsiniz. Böylece kalan taksitleriniz değerlenmeye devam edecektir. 

Ferdi Kaza Sigortası

Hangi haller kaza olarak görülmez?

Hastalık halinde, cerrahi müdahalede, uyuşturucu kullanımına bağlı ve intihar veya intihar girişimine bağlı hadiseler, bir kaza sonucu değil de yüzme amaçlı suya girme halindeki boğulma vb.  bu poliçe kapsamında kaza olarak görülmez. 

Sakatlık halinde tazminat neye göre ödenir?

Kişi poliçe teminatında geçerli olan kaza sonucu sakat kaldığında ilgili sağlık kuruluşundan “sakatlık oranı” raporu istenir. Verilen raporda yazılı sakatlık oranına göre tazminat ödenir. Örneğin sakatlık teminatı 100 bin TL ise %40 sakatlık oranı verilmiş bir sigortalı 40 bin TL tazminat ödemesi alır. 

İşyeri Sigortası

İşyeri sigortasında neler sigortalanabiliyor?

İşyeri binası size aitse binanız başta olmak üzere içerde bulunan hammaddeniz, mamul ürününüz, makine/tesisatınız, demirbaşlarınız vb. bütün değerleriniz sigortalanabilir. 

Sigorta bedelleri nasıl belirlenir?

İşyeri sigortalarında sigorta teminatı verilen makine-tesisat, hammadde, emtea gibi değerlerin resmi kayıtlara (muhasebe kayıtları, demirbaş kayıt defteri, faturalar) uygun olması beklenir. Sigorta yapılırken sözkonusu değerler “yeni değer” üzerinden hesaplanır. 

Hasar halinde ödeme neye göre yapılır?

Successful experience of experts in structuring investment projects, developing and implementing construction, developers and energy projects, restructuring programs, etc. provides a positive impact on your company profitability.

Mühendislik Sigortası

Bir işletmede yer alan makine ve cihazlar için sadece Elektronik Cihaz (EC) veya Makine Kırılması (MK)sigortası yapmak yeterli midir?

Hayır. MK veya EC meydana gelen olay sonu oluşan hasarda arıza/bozulma hallerinde devreye girer.  Örneğin bir fabrikada yangın çıktı ve bu yangında makine hasar gördü. Bu durumda MK veya EC sigortası işlev görmez. Ama çıkan yangında makine hasar görmemiş ama örneğin çıkan dumandan sistemleri zarar görmüş ve bozulmuş. Bu durumda devreye girer..

Bir işletmedeki makinelerin tam kapsamlı teminatı için hangi sigortaları yapmak gerekir?

Öncelikle mutlaka işletmenin yangın (yangın, hırsızlık, doğal afet vb. hasarlar için)  sigortası yapılmalıdır. Buna ek olarak MK ve EC sigortası alınmalıdır. 

MK veya EC sigortası hangi teminatları vermektedir?

İşletme hataları, personelin ihmali, dikkatsizliği sonucu oluşan hasarlar, elektrik voltaj değişikliğinin yarattığı sorunlar, aşırı ısınma/soğuma vb. sebeplerin yol açtığı arıza veya bozulmalar teminat kapsamına alınır. 

Sorumluluk Sigortaları

Sorumluluk sigortalarında hasar nasıl tespit edilir ve ödenir?

Sorumluluk sigortaları esas olarak hukuki süreçlere konu olan sigortalardır. Bir kişinin meydana gelen bir kaza neticesinde ne kadar zarara uğradığı ve bu kazayla ilgili sigortalının ne kadar tazminat ödemesi gerektiği yargı süreçleri sonucunda belirlenir.  Dolayısıyla zarar gören kişinin tek yanlı olarak talebi zararın ödenmesi için yeterli değildir. 

Sigortalı kendisinin kusurlu olduğunu kabul edip zarar görene talep edilen tazminatı ödemeyi talep ederse sigorta şirketinden ödediği parayı talep edebilir mi?

Hayır. Yargı kararlarının olmadığı durumlarda sigortalı ile zarar gören arasındaki “sulh” yoluna gitme süreçleri mutlaka sigorta şirketinin bilgisi ve onayı dahilinde yapılmalıdır. Sigorta şirketinin onayı dışında yapılan ödemelerden sigorta şirketi sorumlu olmaz.  Sulh yoluna gitmeyi sigorta şirketi onaylayabilir, bu durumda ödemeyi sigorta şirketi zarar görene yapar. 

Kefalet Sigortası

Kefalet Sigortası yaptırmak için şirketler hangi evrakları istiyor?

Sigorta şirketi ilgili dönemin mali verilerini talep ederek gerekli incelemeleri yaptıktan sonra sigorta yapıp yapmayacağını sigortalı adayına bildiriyor.

Kefalet Sigortasının teminatı nedir?

Sigortalının taahhüt ettiği bir yükümlülüğü yerine getirememesi karşısında kendisinden talep edilen borcu ödeyememesi halinde sigorta şirketi kefil olarak devreye girer ve poliçe şartlarında yer alan sorumluluklarını yerine getirir. 

Devlet Destekli Alacak Sigortası

Alacak Sigortası ne zaman devreye girer?

Sigortalının faturalı olarak sattığı malın tahsilatını taahhüt edilen tarihte yapamadığında sigorta şirketine başvuru hakkı doğar.

Hangi işletmeler bu sigortayı yaptırabilir?

Yıllık cirosu toplam 250 milyon TL’nin altında olan ve poliçe tanzimi için başvuru tarihinden en az 2 yıl önce kurulmuş olan işletmelerden risk kabul yönetmeliğine uygun olanlar bu sigortadan faydalanabilir.

Teminat tutarı ve prim nasıl hesaplanıyor?

Yıllık ciro tutarına göre ve ödeme vadesine göre hazırlanmış bir cetvel üzerinden prim hesaplanır ve net primin 30 katı kadar teminat verilir.  Dolayısıyla primi etkileyen 2 önemli husus yıllık cironuz ve kestiğiniz faturanın ödeme vadesidir…

Her bir alacaklı için ayrı poliçe mi yapılıyor?

Hayır. İlk yaptırdığınız bir ya da birkaç müşteriniz için yaptığınız poliçeye daha sonra yeni yaptığınız satışları da ekleyebilirsiniz.

Sigorta şirketi bütün müşterilerim için teminat verir mi?

Hayır. Sigorta poliçesi tanzim edildikten sonra poliçeye dahil edilecek müşterileriniz sigorta şirketi tarafından mali risk analizine tabi tutulur ve size bilgi verilir. Çok riskli grubunda olan müşteriler için teminat verilmez.